O nama

Novi prostori kulture – pokretač kreativnog razvoja grada

Novi prostori kulture kao pokretač kreativnog razvoja grada.

U suradnji sa svim akterima u kulturi, pojedincima i lokalnom zajednicom upravljamo novim i postojećim gradskim prostorima, razvijamo kulturnu ponudu i organiziramo dinamična događanja širom grada.

Novi prostori kulture gradska su ustanova koja na jednom mjestu otvara prostor za one koji kulturu i umjetnost proizvode, one koji je promoviraju, one koji je interpretiraju i arhiviraju, ali i one koji u njoj žele sudjelovati i uživati iz publike, nešto o njoj naučiti ili dobiti priliku da je stvaraju u profesionalnim uvjetima.

Osnovana u jesen 2023. godine na principima participativnosti, decentralizacije i raznolikosti kulturne ponude, ova jedinstvena gradska institucionalna platforma okuplja raznovrsne aktere i razvija programe zajednički s organizacijama civilnog društva i drugim organizacijama s područja kulture i umjetnosti, lokalnom zajednicom, gradskim četvrtima, javnim ustanovama, međunarodnim partnerima i svim zainteresiranim građanima i građankama. Poticaj za osnivanje Novih prostora kulture dalo je više od 50 umjetnika, kulturnih radnika i stručnjaka za kulturu tijekom rada na Programu razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030. u kojem su jasno identificirali potrebu za novom, decentraliziranom kulturnom infrastrukturom u gradu Zagrebu.
Novi prostori kulture kao pokretač kreativnog razvoja grada.

Izgradnja novih i obnova postojećih gradskih objekata osigurat će pristup kulturnim sadržajima velikom broju ljudi, na raznim zagrebačkim lokacijama.

Kao jedinstvena točka susreta kulture i umjetnosti, raznovrsnih programskih inovacija, participacije građana u izvođenju i organizaciji događanja, edukacije, razvoja partnerstava i umrežavanja, upravo ove kulturne mikro-lokacije postat će jedinstveni kreativni inkubatori i mjesta dinamičnog kulturnog razvoja zajednice za sve generacije.

Uz suvremenu institucionalnu organizaciju pod vodstvom Novih prostora kulture i participativne programske modele, ti će prostori biti hubovi koji funkcioniraju prema principu „od građana, za građane“ i istovremeno omogućiti suvremene produkcijske, tehničke i infrastrukturne uvjete za umjetnički i kulturni rad.

Novi prostori kulture osnažit će razvoj kulturnog života, približiti kulturu i umjetnost svima, učiniti ih dostupnim u svim zagrebačkim kvartovima i prepoznati različitosti publika i njihovih potreba.

Čitav niz ustanova, organizacija i inicijativa već provode različite aktivnosti u gradskim četvrtima, od kojih su mnoge intenzivirane kroz program Kultura i umjetnosti u zajednici. Te će aktivnosti sada imati podršku i partnera koji će ih koordinirano provoditi i promovirati na razini čitavog grada te ih tako učiniti jedinstvenim i prepoznatljivim gradskim projektom za sve njegove građane. Osim što će već postojećim inicijativama omogućiti stručno institucionalno vodstvo i profesionalne uvjete rada, Novi prostori kulture dodatno će učvrstiti lokalnu kulturnu ponudu čitavim nizom događanja u vlastitoj produkciji.

Ideje na kojima počivaju Novi prostori kulture povećanje su dostupnosti i uključivosti kulture, te promocija kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne raznolikosti i razvoja civilnoga društva.

U tom smislu važan je i široki programski spektar koji ustanova planira organizirati, poticati i razvijati: od jednokratnih i višednevnih događanja i manifestacija, diskurzivnih programa, umjetničkih rezidencija i radionica, do festivala, konferencija i neformalnih edukacija u kulturi. Bilo u vlastitoj organizaciji ili u suradnji s kulturnim akterima i gradskim četvrtima, u tim će programima svoje mjesto naći i popularna i eksperimentalna muzika, književnost svih rodova i žanrova, vizualne i izvedbene umjetnosti u svim svojim formama, audio-vizualne umjetnosti, ali i interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse.
Novi prostori kulture kao pokretač kreativnog razvoja grada.

Grad bez kulture i umjetnosti samo je mreža ulica i trgova. I zato trebamo više od svog kvarta, više od svog grada.

Trebamo mjesto gdje kreativnost susreće praktična znanja, gdje umjetnost ne poznaje granice visokog i niskog, gdje staro i novo zajednički grade budućnost, gdje suradnja znači više od natjecanja, gdje tehnologija služi humanosti i razvoju, a kultura znači inkluzivnost i raznolikost – od programa i prostora, do posjetitelja i organizatora. Za to trebamo nove prostore za igru i imaginaciju. Trebamo novu kulturnu i društvenu dinamiku. Trebamo Nove prostore kulture.

Grad koji živi kulturu u svakom kvartu i u kojem je ona dostupna svima, a u profesionalno vođenim i održavanim prostorima svi akteri u kulturi na raspolaganju imaju vrhunske produkcijske i prezentacijske uvjete za umjetnički rad, projekte i inovacije.

Naša je misija revitalizirati i diversificirati kulturni život čitavog grada Zagreba.

Obnovom postojećih i izgradnjom novih prostora, organizacijom inovativnih programa u vlastitoj produkciji i u suradnji s različitim partnerima te razvojem modela participativnog upravljanja kulturom grada povećat ćemo dostupnost kulturnih i umjetničkih sadržaja u svim zagrebačkim kvartovima.

Stručnim upravljanjem gradskim prostorima osigurat ćemo i kontinuirano nadograđivati profesionalne uvjete za kulturni rad i umjetničko stvaralaštvo te proširivati vrhunsko recepcijsko iskustvo za publiku.

Poticanjem suradnje, diskusije, partnerstva, inovativnosti, talenta, umjetničke ekspresije, uključivosti i pluralizma – otvorit ćemo kreativni prostor grada svima.

Promicati dostupnost i uključivost kulture i umjetnosti kao vrijednosti suvremenog društva.
Razvijati i promicati kulturu i umjetnost u lokalnoj zajednici.
Poticati kulturnu raznolikost i razvoj civilnog društva.
Razvijati participativne modele upravljanja i programiranja u kulturi.
Poticati različite kulturne, umjetničke, stilske i programske obrasce djelovanja.
Poticati interdisciplinarnost i razvoj novih kulturnih praksi.
Promicati obrazovanje, razvoj kritičkog mišljenja, različitost, uključivost i jednake prilike za sve.
Poticati i promicati inovativnost u kulturnom i umjetničkom radu.
Razvijati i poticati profesionalne uvjete rada u prostornom i produkcijskom smislu.
Poticati profesionalno upravljanje prostorima kulture prema najvišim suvremenim standardima.
Omogućavati podršku u realizaciji programa i događanja.
Poticati suradnju i partnerstva s lokalnom zajednicom, udrugama i umjetničkim organizacijama te lokalnim i globalnim partnerima.
Kreativnost
Uključivost
Različitost
Pluralizam
Otvorenost
Inovativnost
Mobilnost
Participativnost
Transparentnost
Interdisciplinarnost
* indicates required

Intuit Mailchimp

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pročitajte naša  Pravila privatnosti za više informacija.